XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
19 września w Minikowie odbył się finał regionalny XX jubileuszowej edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Jest to jeden z najważniejszych konkursów promujących tradycje kulinarne naszego regionu.
Organizatorkami konkursu byli: Kujawsko Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Polska Izba Produktu Regionalnego. Patronat nad konkursem sprawował Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu. Głównym sponsorem nagród był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W konkursie brali udział producenci żywności – rolnicy, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny (RHD), oraz działalność marginalną, lokalną, ograniczoną (MLO), restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz pasjonaci kuchni tradycyjnej i regionalnej.
Do konkursu zakwalifikowano 45 produktów oraz 9 potraw.
W skład komisji oceniającej produkty wchodzili: przewodnicząca Pani Izabela Byszewska z Polskiej Izby produktu Regionalnego, Pani Beata Darowska z Urzędu Marszałkowskiego oraz Pan Dominik Orłowski z Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej.
Potrawy oceniała komisja w składzie: Pani Grażyna Kurpińska reprezentująca Polską Izbę Produktu Regionalnego, Pani Izabela Chudzyńska z Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy oraz Pan Marek Witkowski z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Oddziału Regionalnego w Bydgoszczy. Jury oceniało walory smakowe, wygląd potrawy oraz co najważniejsze związek z dania i potraw z regionem i jego tradycjami.
Podsumowanie konkursu rozpoczęło się od wręczenia przez dyrektora KPODR Pana Ryszarda Zarudzkiego Pani Izabeli Byszewskiej podziękowań za wieloletnią współpracę w związku z jubileuszem XX – lecia konkursu. Nagrody w tym roku wręczał wiceminister rolnictwa Pan Ryszard Kamiński, Pani Izabela Byszewska przewodnicząca Jury oraz wicedyrektor KPODR Pani Lidia Lewandowska.
Wyniki XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Część produktowa
w kat. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkat. Produkty i przetwory mięsne
I miejsce: Kiełbasa borowiacka, KGW Brzeźno „Żurawinki”
I miejsce: Słoikowa, Śledź Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek
Wyróżnienie: Okrasa, KGW Sośno
w kat. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkat. Produkty i przetwory z ryb
Wyróżnienie: Karaś złocisty w zalewie octowej, Agroturystyka „Arkadia”
w kat. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkat. Produkty mleczne
I miejsce: Ser pleśniowy „Szlachcic”, Gospodarstwo Rolne Ślesin
Wyróżnienie: Ser kozi dojrzewający z czarnuszką, GR Emilia Witkowska KOZIEŁAWY
w kat. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkat. Miody
I miejsce: Miód nawłociowy, Pasieka „Pszczele Wzgórze” Witold Kwapiński
w kat. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkat. Przetwory owocowe
I miejsce: Brzad susz owocowy, Gospodarstwo Sadownicze Ilona i Jan Sikora Morzewiec
I miejsce: Agrest w syropie, Przedsiębiorstwo Elpol Elżbieta Muzolf
Wyróżnienie: Gruszki babuni w zalewie octowej, KGW Tuchola
Wyróżnienie: Galaretka z czarnej porzeczki, RHD Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy
w kat. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkat. Przetwory warzywne
I miejsce: Marmolada z buraka, KGW Bronisław
Wyróżnienie: Fasolka kiszona, Michał Sędłak
Wyróżnienie: Olej makowy tłoczony na zimno, Michał Musiał
w kat. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkat. Produkty zbożowe
I miejsce: Chleb na zakwasie, Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza
w kat. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, podkat. Wyroby cukiernicze
I miejsce: Piernik notecki, KGW PTUREK
Wyróżnienie: Piernik, Stowarzyszenia KGW JAGNA Tłuchowo
w kat. Napoje regionalne, podkat. Napoje bezalkoholowe
I miejsce: Zielona lemoniada, Anna Romanowska
Wyróżnienie: Ocet piwny, „Specjały spod strzechy” Józef Siadak
w kat. Napoje regionalne, podkat. Napoje alkoholowe
I miejsce: Piwo jasne pełne „Gruczniak”, GRUCZNIAK Elżbieta Górska
w kat. Inne produkty regionalne
I miejsce: Smarowidło kujawskie z dodatkiem domowej nalewki z jarzębiaku, Akademia Szkoleniowa AS Branżowa Szkoła I Stopnia
Wyróżnienie: Nadzionko Babuni, RHD Marzena i Paweł Szczepańscy
Część gastronomiczna
I miejsce: Zupa z karpia i karp w polskim sosie na Wilją, KGW Mokrzanki
II miejsce: Borowikowa i zrazy Gerwazego, PHU Hanna Lewandowska, Zespół Pałacowo-Parkowy Runowo
III miejsce: Chłodnik kujawski i kajka w śliwkach, Restauracja Pirzok Paula Czarnecka
Nominacje do PERŁY:
- Konfitura z borówki czerwonej, KGW – Małgorzata Wesołowska-Piesik
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno, Michał Musiał
- Pączki drożdżowe parzone, Stowarzyszenia KGW JAGNA Tłuchowo
- Zupa z karpia i karp w polskim sosie na Wilją, KGW Mokrzanki
Krajowa Kapituła Konkursu oceni i wybierze dania i produkty spośród nominowanych do „Perły”. Przyznane nagrody zostaną wręczone na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2021”.
Wielki Finał XX edycji konkursu odbędzie się 3 października 2021 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.